Ben jij normaal?


Normaal is iets dat eigenlijk buiten discussie staat. Dat is het prettige aan normaal, je weet waar je aan toe bent. Gemiddeld, geen uitschieters. Onder controle. 

Normaal is de mythe waar wij onszelf allemaal mee vergelijken. Doe maar gewoon, doe maar normaal. Maar wat of wie is er dan normaal? Degene die aan de heersende standaard voldoet? Wat nu normaal heet was dat 50 jaar geleden zeker niet. Wie bepaalt die standaard dan? Normale mensen?

Zeker 25 jaar lang hoorde ik van diverse specialisten dat mijn rugpijn veroorzaakt werd door mijn holle rug. Recht was veel beter, normaal. Tot ik vorig jaar een allesbehalve normale fysiotherapeut trof. Hij prees mijn rug. Nooit een hernia en perfect voor hoge hakken. Nou verafschuw ik hoge hakken maar mijn rug werd in een klap ge-upgrade van waardeloos naar subliem. Ik til tegenwoordig met een gewichtheffers-kontje (rug hol, billen naar achter) en het resultaat is nul pijn meer. Omdat ik geleerd heb te dealen met mijn rug zoals die is, niet zoals die volgens ‘de standaard’ zou moeten zijn.

Ik sprak laatst een moeder van een zes jarig meisje dat hoogbegaafd blijkt te zijn. Natuurlijk ‘kan ze daar veel mee bereiken’ maar moeder maakt zich ook zorgen, want het is niet ‘normaal’. En ondertussen droomt elke puber van een film-, zang-, danscarrière. Talent, spotlights, uniek zijn. Niks normaal. Als je aan een kind vraagt, wat wil je later worden, geeft er dan een als antwoord ‘normaal’?

Dus waar sluipt normaal erin? Wanneer hullen we ons in die jas in de hoop onze onvolkomenheden er mee te verdoezelen? En nog belangrijker, hoe doen we die weer uit?

Er is maar een antwoord; als er genoeg liefde is. Dan is er geen kou als gevolg van het afleggen van een laagje. Er zit nog zoveel onder. Dat kilootje teveel of de ontbrekende drs-titel, de bijstandsuitkering of je onderkin, allemaal unieke aspecten van jou en jouw verhaal. Gescheiden, kinderloos, gehandicapt of altijd moe? Gefeliciteerd, je hebt je jas al uit. Welkom in de wereld waar normaal niet bestaat. Waar de mythe ontkracht wordt en er alleen mensen zijn van vlees en bloed. Geen standaard, geen norm. Wel allemaal unieke mensen.

En ben je wel normaal dan is dat toch wel heel uniek, want hoe vaak komt dat nou voor?

Je las een blog van, Wieneke Timmermans, dieptecoach en stresscounselor mbv paarden.

Ik help je graag