Agressief of assertief?

Vanochtend maakte ik een heerlijke wandeling met twee vrouwen uit de buurt en hun beider, eveneens vrouwelijke, honden. Onderweg troffen we een meneer met zijn mannelijke hond. Deze hond is pas acht maanden oud, maar van het grote soort (Duitse Staander) dus zijn enthousiasme komt er nogal ongenuanceerd uit, zeg maar. Het toeval was dat beide dames het net over deze mannelijke hond gehad hadden.

Beide waren recentelijk van hun eigen hond geschrokken omdat die fel en bijtend uitgevallen was naar de Duitse Staander.  Ze vroegen zich af of hun eigen hond nou niet vals begon te worden. En aangezien ik een beetje een reputatie heb als hondenfluisteraar in de buurt :-), vroegen ze mij om raad. 

Ik legde uit dat teven in het wild moeten jagen en hun jongen moeten beschermen dus wat zouden ze zijn zonder assertiviteit? Ten dode opgeschreven. Dat begrepen ze meteen en toen we de kolossale spring in het veld ontmoetten lieten ze hun viervoeters hun gang gaan.

Maar de Duitser wist van geen ophouden en gesterkt door het vertrouwen van beide vrouwen in mij gebruikte ik mijn assertiviteit en raadde de eigenaar aan zijn hond te begrenzen. De hele roedel, inclusief mensen en Staander, werd er namelijk nogal onrustig, onzeker en gespannen van. De hond was goed opgevoed want hij liep meteen met zijn eigenaar mee een andere kant op.

De rust keerde terug in ons clubje en ik legde uit dat Duitse Staanders jachthonden zijn die bijzonder vasthoudend moeten zijn om prooien te vinden door kreupelhout en vermoeidheid heen. Dit was gewoon niets anders dan een heel goed geslaagd exemplaar en dan ook nog jong en onbezonnen. Tel uit je winst. 

Twee soorten hondengedrag die makkelijk uitgelegd kunnen worden als agressief zijn niets anders dan bescherming en vasthoudendheid. De beide dames bedankten me voor mijn uitleg, wat behalve ego-strelend vooral heel leuk was omdat ze oprecht blij waren met de nieuwe kijk op het geheel. En juist dat maakte me blij, die nieuwe kijk. Geen gestigmatiseerde honden, maar begrijpelijk gedrag waar een oplossing voor gevonden kan worden.

Assertiviteit is een noodzakelijke kwaliteit, zowel voor mens als hond en zowel voor man als vrouw. Het is een natuurlijke kracht die, mits niet aangestuurd door dwingende gedachten, ook natuurlijk functioneert. Het zorgt voor begrenzing, rust en harmonie. En wie wil dat nou niet?

Je las een blog van, Wieneke Timmermans, dieptecoach en stresscounselor mbv paarden.

Ik help je graag