Boekenlijst

De tijger ontwaakt
De tijger ontwaakt              Peter Levine

Vluchten, vechten of bevriezen: dat zijn de keuzes die prooidieren hebben als ze geconfronteerd worden met direct levensgevaar. Peter Levine, expert op het gebied van traumaverwerking, zegt dat die drie keuzes ook typisch zijn voor mensen met een trauma. Echter, bij ons zet de spanning zich vast in ons lichaam en uit zich in slapeloosheid, angst, stoornissen, prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen. 

Aan de hand van zijn methode Somatic Experiencing (SE) bewijst Levine in ‘De tijger ontwaakt’ dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn, en dat we traumaverschijnselen daarom beter op een lichaamsgerichte manier kunnen bestrijde.

Traumasporen - Bessel van der Kolk
Traumasporen                    Bessel van der Kolk
 
Op basis van ruim dertig jaar onderzoek en klinische ervaring in de voorhoede van zijn vakgebied, toont prof. dr. Bessel van der Kolk hoe angst en het isolement in de kern van trauma letterlijk veranderingen aanbrengen in zowel de hersenen als het lichaam. 
 
‘Traumasporen’ beschrijft  nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hersenwetenschappen, gehechtheidsonderzoek en lichaamsbewustzijn,  gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest,  . Bovendien creëren ze ervaringen die rechtstreeks ingaan tegen de machteloosheid en onzichtbaarheid die gepaard gaan met trauma, waardoor zowel volwassenen als kinderen weer zeggenschap over hun eigen lichaam en hun eigen leven kunnen krijgen.
Hoog sensitieve personen - Elaine Aron
Hoog sensitieve personen Elaine Aron

Een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid. HSP’s hebben de neiging snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen. HSP’s hebben vaak last van onzekerheid en van sociale belemmeringen.

Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een HSP, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor HSP’s én voor de mensen in hun omgeving. Het boek bevat zelftests, veel praktijkgevallen en tips om met overgevoeligheid om te gaan, van onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden.

het hoogsensitieve kind -Elaine Aron
Het hoogsensitieve kind Elaine Aron

Een Hoog Sensitief Kind (HSK) is bedachtzamer en gevoeliger en raakt makkelijker overmand door heftige emoties dan het gemiddelde kind. Hoewel een HSK vaak creatief en slim is, krijgt het geregeld het label angstig, geremd en zenuwachtig te zijn. Om te voorkomen dat een HSK nog langer als ‘probleemkind’ wordt bestempeld, heeft Elaine N. Aron deze gids geschreven.

Psychotherapeute Elaine N. Aron laat in dit baanbrekende boek zien hoe ouders en leraren het hoog sensitieve kind, vanaf de geboorte tot aan de puberteit, het beste kunnen begeleiden.

Jagen, verzamelen, opvoeden - Michaeleen Doucleff
Jagen, verzamelen, opvoeden Michaeleen Doucleff

Opvoedboeken gaven geen antwoorden vinden op haar vragen en Michaeleen Doucleff vroeg zich af of ze die wel kon vinden bij de kennis en ervaring van oude culturen. Met haar dochtertje reisde ze naar drie van de oudste gemeenschappen ter wereld: de Maya, de Inuit en de Hadza.
Doucleff leerde al snel dat deze ouders niet dezelfde problemen met hun kinderen hebben als wij.

Opvallend was hoe verschillend de band is tussen ouders en kind: gebaseerd op samenwerking in plaats van controle en op vertrouwen in plaats van angst.
In Jagen, verzamelen, opvoeden deelt Doucleff haar bevindingen en laat ze andere wetenschappers aan het woord.

In verbinding met paarden - Rebecca Bailey
In verbinding met paarden  Rebecca Bailey

Dit boek introduceert door paarden ondersteunde therapie, de polyvagaaltheorie, de doelgroepen waarop deze van toepassing zijn, en een verscheidenheid aan oefeningen die de theorie in interventies met paarden integreert. Door het hele boek heen wordt het begrip “het bieden van veilige ruimtes” besproken en verwerkt in aanbevelingen voor behandeling.

Rebecca Bailey, Ph.D. is een vooraanstaand gezinspsycholoog en therapeut.  Hoewel ze met honderden individuen en families in crisis heeft gewerkt, is ze het meest bekend geworden als de zeer deskundige therapeut die Jaycee Dugard hielp zich te herenigen met haar familie nadat ze gered was van een een 18 jaar durende ontvoering in Californie.

Leven met sensaties - Winnie Dunn
Leven met sensaties        Winnie Dunn

Dit boek biedt een verklaring over hoe jouw individuele sensorische (zintuiglijke) patronen de manier beïnvloeden waarop jij reageert op alles wat jij in de loop van een dag meemaakt. We kunnen ons vaak gemakkelijk identificeren met een van de vier sensorische patronen: Zoekers, Toeschouwers, Vermijders en Sensors.

Aan de hand van de vragenlijst in dit boek kun je een indruk krijgen van jouw eigen sensorische patroon en dat vergelijken met de antwoorden van jouw partner of collega. Dit boek helpt je te begrijpen hoe conflicten op sensorisch gebied ontstaan en hoe je daar het beste thuis en op je werk mee kunt omgaan. Met de informatie in dit boek kun je de juiste soort kleding, werk en woning kiezen en begrijpen waarom je zulke keuzes maakt.

Ongezien opgegroeid - Lindsay Gibson
Ongezien opgegroeid – Lindsay Gibson
 
Ook als het je als kind fysiek aan niets ontbroken heeft, kun je veiligheid of liefde hebben gemist, wat doorwerkt in je volwassen leven. Als je als kind hebt geleerd altijd alert te zijn op de stemming van je ouders, is er weinig ruimte geweest voor jouw eigen emotionele ontwikkeling. 
 
Psycholoog Lindsay Gibson legt uit waarom je ouders je in emotioneel opzicht niet voldoende konden geven en waarom zo veel pogingen tot een goed gesprek op niets uitliepen. Het geeft bevestiging en richting bij het aanleren van een nieuwe houding tegenover je vader en/of moeder én helpt te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt in je eigen relaties.
 
Aan de hand van verhalen van cliënten die zij behandelde en simpele gedachteoefeningen helpt zij in Ongezien opgegroeid de lezer wijs te worden uit de soms ingewikkelde relatie met een of beide ouders.