Dankzij mijn paarden werd ik, na 20 jaar ziekte en depressie, weer gelukkig.

 

Als kind al merkte ik dat ik veel waarnam en voelde. Ik zat ook met vraagstukken waar andere kinderen zich niet druk over maakte. Tijdens mijn middelbare school en mijn studie dramatherapie vond ik de gestructureerde, verstandelijke manier van leren en informatie opnemen erg saai en moeilijk.

Op mijn 20e werd ik zwaar depressief en op mijn 29e kreeg ik mijn eerste burnout. Mijn klachten werden steeds erger en uiteindelijk kreeg ik de diagnose ME. De ziekte was toen nog niet erkend waardoor ik weer aan het werk moest en mijn tweede burnout er overheen kreeg. Ik stortte fysiek en mentaal helemaal in. Mijn toekomst viel in duigen en dit maakte me zelfs angstig en onzeker. Ik was een hoopje ellende en lag 24/7 in bed.

Langzaam kwam ik erachter dat ik erg ver van mezelf vandaan was geraakt. Ik werd vooral gestuurd door wie ik dacht dat ik moest zijn. Maar ik had grote, intense gevoelens waar anderen vaak moeite mee hadden en ikzelf ook. Bij reguliere psychologische hulp kwam ik niet verder en in het alternatieve circuit was er geen enkele coach, meditatie, positieve intentie of affirmatie die voor mij werkte.

Het enige waar ik mezelf een beetje in terug vond was in de aanwezigheid van paarden. Daarom kocht ik mijn eerste paard, Nostradamus. Ik vond het ongelooflijk spannend, bijna to good to be true, maar het bleek de allerbeste beslissing die ik ooit genomen had. 

Om verder gezond te worden verdiepte ik me in de relatie tussen lichaam en geest. Ik leerde dat niet alleen je denken je lichaam beïnvloed maar dat ook fysiek vastgezette energie van oude ervaringen je denken, gevoel en gezondheid beïnvloed. En dat dat meer invloed heeft naarmate je brein en zenuwstelsel gevoeliger is. Daarnaast verdiepte ik me uitvoerig in hoe onze hersenen reageren op het gebied van geheugen, trauma en intuïtie. Ook daarbij bleken altijd weer de verschillen in intensiteit.

Ik realiseerde me dat alles neerkwam op mijn zenuwstelsel weer naar een neutraalstand brengen waarin het alle informatie kan verwerken. Pas dan kon ik tot rust komen en herstellen. Ik ontdekte dat paarden dit van nature weten en dat ik het van niemand beter kon leren dan van hun.

Ik ging me steeds beter voelen. Ook mijn manier van denken veranderde. Waar ik eerder geen oplossingen zag schoten me nu spontaan antwoorden en oplossingen te binnen.  Daarnaast werden zelfs mijn reflexen beter en ik kon veel relaxter met onverwachte tegenslagen omgaan. Mijn energie nam enorm toe en mijn pijn verdween. Mijn achtergrond als dramatherapeut kwam weer naar boven en ik voelde dat ik ook anderen hiermee wilde helpen. Ik had zo lang gezocht, maar geen adequate hulp gevonden, terwijl wat ik ontdekt had zo ongelofelijk goed werkte! Dus besloot ik eigen baas te worden en richtte in 2007 een coachingspraktijk op waarin Nostradamus een steeds belangrijkere rol kreeg toebedeeld.

Ik heb nu werk dat me gelukkig maakt en heb mijn grote droom gerealiseerd, het hebben van twee paarden. Ik ben het grootste deel van mijn dagen in de natuur en nog steeds geniet ik daar enorm van. Mijn ‘net-een-beetje-anders-denken-en-voelen’ is een grote kwaliteit in mijn werk gebleken. Ik gun jou of je kind zo’n zelfde omslag en hoop van harte dat wat ik ontdekt heb daar aan bij mag dragen.

En dit zijn de paarden!

In 2017 kon ik het team van Nostradamus en mij versterken met een tweede paard Cienda, een prachtige, zeer sensibele merrie geboren in 2014 . Wat een geweldige aanwinst! 

Na 21 jaar samen te zijn geweest heb ik in april 2021 afscheid moeten nemen van Nostradamus. Mijn grote vriend en leermeester die zoveel heeft betekend voor mijn genezingsproces en dat van een heleboel anderen. Zijn lessen en wijsheid leven voor altijd voort in mijn werk.

Gelukkig heeft inmiddels een hele lieve, bijzondere ruin zijn weg gevonden naar Cienda en mij. Hij is geboren in 2015 en heet Indy. Hij is een waardig opvolger van Nostradamus.