Het is nooit erg om bang te zijn

De hond geeft soms een mooie aanvulling op het gedrag van de paarden. Nadat deze vrouw flink wat spanning heeft ontladen in het bos lopen we terug naar het weiland. En ineens staat ze stil en zegt, mijn oude angst voor paarden lijkt wel terug.

Deze vrouw voelde vroeger nooit angst (ze was juist een durfal), behalve voor paarden. Als kind heeft ze veel onveiligheid ervaren maar zichzelf altijd gered met zich sterker te gedragen dan ze was.

Ik zeg, geef er maar aan toe. Je mag achter het draad blijven staan en je hoeft niet dichterbij dan goed voelt. Doordat ze veel spanning kwijt is die normaal de vorm van woede aanneemt zakt ze naar de laag die eronder zit. Woede is de vecht-energie van het lichaam om jezelf te verdedigen. Doordat ze die ontladen heeft krijgt haar lichaam het sein veilig en komt de onderliggende angst naar boven.

Angst voor paarden, grote honden, maar ook pleinen of situaties is een manier van je systeem om angst die niet geuit kan worden toch een vorm te geven. Angst is een gezond signaal om ons te waarschuwen. Maar als de situatie te onveilig is om bang te zijn maken we onszelf sterker, de vecht-energie, of bevriezen, en dan verplaatst de angst zich naar van alles om ons heen.

Ze doet steeds een stapje naar het draad toe en er weer vandaan, al naar gelang de spanning voor haar te handelen is. En dan komt de hond naar haar toe. Ze zegt, het lijkt wel of hij zegt, het is niet erg om bang te zijn.

Daarop vertel ik haar dat de hond een verleden heeft van verwaarlozing en mishandeling en in het begin snel woest begon te blaffen of zelfs bijten naar bijvoorbeeld ander honden en dat hij nu, omdat hij zich veilig voelt bij mij, pas laat zien dat hij bang en onzeker is. Hij zoekt mijn steun. Dan blijf ik dicht bij hem en geef hem de ruimte om de andere hond heen te lopen of leidt hem af met iets lekkers.

Dit is voor haar een enorme parallel met haar leven. Ik mag mijn angst omarmen, zegt ze. Bang zijn is oké. Pas als ik bang mag zijn kan ik mezelf geruststellen door bijvoorbeeld steun te zoeken. En ze realiseert zich dat ze nu dus steun gevonden heeft, bij mij en bij de hond. Dat maakt dit een nieuwe ervaring die haar erg ontroerdt en ontspant.