Samenwerken

Een jonge vrouw komt bij mij omdat ze angst en paniekaanvallen heeft gehad. We hebben al een aantal keer met opstellingen gewerkt en deze keer zegt mijn gevoel dat het goed is haar met Nostradamus te laten wandelen. 

Angst en paniek zijn aanwijzingen voor eerdere ervaringen in iemands leven die nog niet helemaal verwerkt zijn. Doorgaans is er dan een gevoel van hulpeloosheid en niet weten wat te doen.

Ze accepteer mijn ingeving en pakt het halster. Ze loopt naar Nos en heel voorzichtig laat ze hem weten dat ze er is.Ze doet het halster om en neemt hem zacht en geduldig mee.Hij laat er zelfs zijn geliefde gras voor in de steek.

In alle rust volgt hij haar en dat terwijl zo totaal geen paarden gewend is.Ik wijs haar op haar aangeboren gevoeligheid waarmee ze Nostradamus precies goed benadert.Je voelt precies aan hoe je dit moet doen, zie je dat?

In het bos wordt hij wat drukker en even aarzelt ze, maar ik vraag haar wat ze denkt dat hij nodig heeft. Volgens mij is hij een beetje schrikkerig, zegt ze.Ik leg de link met haar eigen schrik en paniek en vraag haar wat zij dan nodig heeft. Geruststelling, zegt ze. Hoe zou je hem kunnen gerust stellen, vraag ik. En dan kalmeert ze hem met zachte woorden en een stevige hand om het touw. Er is niets aan de hand, kom maar, je kunt gewoon doorlopen zegt die hand. Alles met rustige gebaren, heel beslist, maar zonder enige dwang. Nostradamus volgt en kalmeert.

Zo ontdekt deze vrouw, die zich zo hulpeloos en afhankelijk voelde in haar angst en paniek, hoe ze een paard van 1.74m en bijna 700 kilo kan leiden met háár eigen, unieke kracht, namelijk haar aangeboren sensitiviteit.

Terug op het veld hebben ze zelfs even pret als hij wil grazen en zij hem vrij en ongedwongen opzij durft te duwen. Ze is ontspannen en haar onzekerheid en paniek is volledig verdwenen. De losheid en het plezier is heerlijk om te zien. Ze is er nog niet, maar dit is een eerste ervaring in dat het ook anders kan. Als we die nog een aantal keer herhalen zal die het gevoel van paniek en hulpeloosheid vervangen. Als ik haar dit verteld had was het nooit aangekomen. Ze heeft het nu, dankzij Nostradamus, zelf kunnen ervaren, zelf kunnen voelen. En dat komt pas echt aan!