Wat heeft rust nemen met zelfvertrouwen te maken

Het lijkt wat tegenstrijdig, zelfvertrouwen haal je toch juist uit wat je doet, uit wat je kan? Hoe kan rust je zelfvertrouwen dan vergroten?
 
Stel je wordt langdurig ziek en komt 24/7 in bed te leggen. Dan denk je toch meteen, dat kan niet want hoe moet het dan met mijn werk, mijn hond, mijn kinderen en wat er allemaal nog meer voorbij komt?
Mij gebeurde het op mijn 29e en ik dacht precies hetzelfde. Wat ik helemaal niet doorhad is dat ik me heel onzeker voelde over alles. Mijn werk, mijn relatie, mijn kunnen. Doordat ik gedwongen werd rust te nemen realiseerde ik me dat ik dat eigenlijk nooit echt deed. Het moment dat ik in bed lag met de hond en mijn vier katten en me voor het eerst echt ontspannen voelde, vergeet ik nooit meer.
 
Ik ging me daardoor beter voelen en kreeg weer wat vertrouwen in de toekomst. Uiteindelijk heeft juist dat moment me bij mijn werk met paarden gebracht omdat ik dinegn durfde te gaan proberen. Iets wat ik daarvoor niet deed.
 
Het vermogen iets te leren, problemen op te lossen of onverwachte situaties aan te kunnen geeft je vertrouwen in je eigen kunnen. Daarvoor is ruimte nodig in je brein. Hersenen die druk zijn met aan allerlei dingen denken of allerlei taken uitvoeren hebben mjnder ruimte voor nieuwe inzichten en inventieve oplossingen. Of dat nou op praktisch, rationeel of emotioneel vlak is.
 
Rust vergroot dus de ruimte in je hoofd. In rust dwarrelen al je ervaringen neer, krijgt informatie tijd om te landen en kan je brein nieuwe verbanden leggen tussen die twee. Daardoor vind je makkelijker oplossingen voor problemen en word je emotioneel stabieler. Belangrijke ingrediënten voor een gevoel van zelfvertrouwen.
 
Door rustmomenten in te bouwen, al is het maar 5 minuten, maak je al ruimte. Kun je nagaan wat een half uurtje voor je zelfvertrouwen kan doen! Je kan natuurlijk ook eens een hele dag in bed gaan liggen met je hond en katten 😉

Je las een blog van, Wieneke Timmermans, dieptecoach en stresscounselor mbv paarden.

Ik help je graag